måndag 10 augusti 2009

Coach - bra eller bluff?

Imorgon är det dags för mig att träffa en coach. Jag är generellt skeptisk till coacher, tycker allt för många verkar använda det mer som egen terapi och ältar sina egna upplevelser till förbannelse. Det som flaggas som "inspirerande berättelser" blir mest bara gegga och ständig upprepning av en upplevd oförrätt, en livskris eller dagen då de sprang head on rakt in i väggen. Nu vill dom hjälpa andra...

Nåja. Även en skeptiker och gnälltant kan väl ändra sig?:-) Har hittat en coach som utlovar lång erfarenhet av ledarskap och karriärrådgivning, konkreta frågor och goda resultat. Ända sedan jag bokade tiden har jag dock frågat mig själv: Varför? Vad vill jag få ut av detta egentligen? Tur nog har jag haft några veckor på mig att fundera på saken och det som började med "Jag vill ha högre lön och större trygghet, inte ta skit, inte vara rädd och ta plats i den manliga ledningsgruppen, jag vill vara snygg, vältränad, glad, bra - bäst! - mjuk, stark, kreativ, logisk..." allt i en enda stor tankesoppa, det har nu slutat i:
"Jag vill ha högre lön och en utstrålning som är trygg, professionell och ändå lite varmare än gängse chef på min arbetsplats. Jag gör en stor del av jobbet genom att vara närvarande i min familj, unna mig själv träning, mat, sömn och ett härligt liv - genom att må bra och ha en plattform att stå på blir jag mindre sårbar. Av coachen vill jag nu ha hjälp att hitta struktur. I mitt jobb leder jag dagligen flera projekt och i min personlighet är jag kreativ, snabb och har massor av idéer. Jag behöver, längtar efter, en metodik som gör att jag kan utnyttja, och inte fastna i, dessa styrkor. Jag behöver hitta ämnen sätt att mäta min framgång; min chef säger inte "Vad bra att du är så bra på att ta nya kontakter, finna mötestillfällen och skapa idéer". Nej, han säger "Var är resultatet?" Show me the money! Jag ska hitta det som gör mig stramare, mer strukturerad, resultatinriktad, metoden som gör att jag kan föra min kreativitet framåt i en tydlig riktning och som ger mig högre lön."

Lätt, eller hur!

1 kommentar:

  1. Vad spännande! Det här med coacher är ju en värld i sig... Du måste berätta hur det går sen, hur du upplever mötena. Kul och annorlunda tanke med bloggen, den kommer jag att följa!

    SvaraRadera